Je rijbewijs B halen

Je rijbewijs B halen bestaat voor mij uit 3 verschillende fasen:

  1. de auto beheersen
  2. deelnemen aan het verkeer
  3. inzicht en rijervaring

1. De auto beheersen

We beginnen met het beheersen van de auto. Je leert op rustige plekken de basis van het rijden: wegrijden, stoppen, sturen, schakelen en achteruitrijden.

Je leert hoe je goed in de auto zit. En ontdekt hoe de verschillende knoppen werken en hoe je ze, zonder steeds te kijken, kunt vinden. De lichten instellen, maar ook de versnellingspook moet je ‘met je ogen dicht’ kunnen vinden en gebruiken, want je moet je ogen op het verkeer houden.

Daarnaast leer je nu ook veel over de informatie die je op het dashboard kunt vinden en wat je met die informatie moet doen.

2. Deelnemen aan het verkeer

Voel je je prettig achter het stuur, dan ga je echt deelnemen aan het verkeer. Dat is iets heel anders dan het rijden op zich. Jij bent tenslotte niet alleen op de weg. In deze fase ga je meerdere dingen tegelijk doen. We beginnen makkelijk en langzaamaan gaan we drukkere wegen en plekken opzoeken.

Je leert nu ook de verschillende bijzondere verrichtingen, zoals hellingproef, keren in een straat en achteruit inparkeren. In de app kun je precies zien wat je allemaal moet leren en je vorderingen terugzien.

3. Inzicht en rijervaring

Als je de auto helemaal beheerst en de bijzondere verrichtingen onder de knie hebt, komt de fase van inzicht en ervaring. We herhalen nu alles door elkaar. Zie het als examentraining. We zetten de puntjes op de i en hebben extra aandacht voor wat je nog lastig of moeilijk vindt. Ook leer je nu zelfstandig (met of zonder navigatie) van punt A naar punt B te rijden. Uiteindelijk help ik je steeds minder, zodat je helemaal zelfstandig kunt rijden en verkeersoplossingen kunt bedenken, zoals ze dat bij het CBR noemen.

Je rijbewijs B halen doe je dus in fasen. In stappen die je op jouw manier en in jouw tempo doorloopt.

Het nieuwe rijden

Het nieuwe rijden staat voor vlot, veilig en milieuvriendelijk rijden. Uiteraard hebben we daar veel aandacht voor; het zit in alle lessen verweven.

Jouw lesauto

Lessen is zeker in het begin best spannend. En iedere leerling is anders. Ik vind het belangrijk dat iedereen niet allen goed, maar ook leuk les krijgt. Daarom rijden we ook in een leuke auto: een Citroën C3.