De leukste rijschool in omgeving WEERE – HOORN

Rijexamen tips

Vergroot je kans van slagen

De leukste rijschool in omgeving WEERE – HOORN

Rijexamen tips

Goed voorbereid voor het examen

Yes! Je mag afrijden! Om je kans van slagen zo groot mogelijk te maken, bereid je je uiteraard goed voor. Daarom heb ik ook wat rijexamen tips voor je. Succes met je examen!

Wees zelfverzekerd en besluitvaardig

De eerste tip voor je rijexamen: Zorg tijdens het praktijkexamen dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Rijd heel bewust, maar toon ook initiatief bij het deelnemen aan het verkeer.

Wees besluitvaardig: Als je voorrang hebt, ga niet twijfelen, want daarmee creëer je dat de ander gaat rijden.
Besluitvaardig word je niet met een paar tips. Om zelfverzekerd te kunnen rijden, is het belangrijk om voldoende lessen gehad te hebben. Tenslotte is het zo dat hoe meer je geoefend hebt, hoe beter je het onder de knie krijgt. Je moet zelf het gevoel hebben dat je klaar bent voor het examen. Zo moet je zeker weten dat je goed controle hebt over de auto. En moet je vlot kunnen wegrijden en een kruispunt kunnen oversteken zonder angst voor het afslaan van de motor.

In deze twee filmpjes over het rijexamen krijg je tips van het CBR zelf.

Zo gaat het bij het praktijkexamen
httpss://www.youtube.com/embed/90DRSSl4QLw

Tips van de examinator
httpss://www.youtube.com/embed/_s3RflnYyAw

Vijf stappen

In ons brein vinden constant razendsnelle processen plaats, in een fractie van een seconde. Alles wat we in het verkeer waarnemen, verwerkt ons hoofd. We onderscheiden daarin vijf stappen:

  1. Waarnemen – wát zie je (borden, verkeerslichten, rotonde, kruispunt etc. etc.)? Hoe verder weg je kijkt, hoe sneller je deze informatie tot je beschikking hebt!
  2. Voorspellen – op grond van wat je waarneemt, ga je een voorspelling doen (gas loslaten, remmen, niets doen, opschakelen etc.).
  3. Evalueren – als je dichterbij komt, kijk je of je je voorspelling ook kunt uitvoeren. Misschien heb je iets over het hoofd gezien of is de situatie gewijzigd en moet je je voorspelling bijstellen.
  4. Beslissen – nu neem je een beslissing op basis van de meest actuele informatie.
  5. Uitvoeren – tot slot voer je uit wat je hebt besloten.

Dit proces gaat vele malen sneller dan hierboven beschreven. Hoe meer ervaring we hebben, hoe scherper kunnen we voorspellen. Dan worden we minder verrast. Dat heeft tijd nodig. Hoe meer lessen je gehad hebt, hoe beter je dit leert te beheersen. Daardoor ga je je steeds zekerder voelen op de weg.

Denk aan je snelheid!

Te hard rijden mag niet, maar te langzaam kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Je moet je snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Probeer daarom altijd vlot te zijn (doorstroming), maar wees je er altijd van bewust dat veiligheid voorop staat. Alleen wanneer het mogelijk – dat wil zeggen: veilig – is, kun je de maximale snelheid aanhouden. Het gaat er dus niet om dat je exact 50, 60 of 100 rijdt, maar dat je je aanpast aan de omstandigheden en de overige weggebruikers.

Let ook op de snelheid in bochten. Schakel vóór de bocht terug naar de juiste versnelling en versnel pas bij het uitkomen van de bocht.

Denk er ook aan dat bij de meeste bijzondere verrichtingen stapvoets al snel genoeg is. Leer bij de bijzondere verrichtingen geen ‘trucjes’ aan, maar houd ook het geheel in de gaten.

Foutloos rijden?

Foutloos rijden doet niemand. Ook je rijinstructeur en de examinator niet. Belangrijker is hoe je met zo’n foutje omgaat, zodat dat de veiligheid in het verkeer niet, of in ieder geval zo min mogelijk, in gevaar komt. Mocht je een foutje maken, blijf dan rustig en blijf je focussen op wat nog gaat komen.

Wees enerzijds voorzichtig (scheur niet over een zebrapad, steek een kruispunt pas over als je zeker weet dat je alles en iedereen gezien hebt), maar overdrijf anderzijds niet (wacht niet te lang bij een rotonde, pak je kansen).

Kijkgedrag

De meeste leerlingen zakken op onvoldoende kijkgedrag. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in breed (en ver) vooruit waarnemen, op de juiste manier je spiegels gebruiken en het kijken in specifieke situaties (o.a. bij de bijzondere verrichtingen).

Kijk niet te overdreven, dat heeft ook geen zin. Neem de tijd om regelmatig – elke 6-7 seconden – in je spiegels te kijken, zodanig dat je bewust de dingen waarneemt die achter je gebeuren.

Plaats op de weg

Ook een fout die vaak voorkomt: te dicht langs geparkeerde auto’s, obstakels of fietsers rijden. Neem voldoende ruimte bij het passeren of voorbij rijden, én met gepaste snelheid. Bedenk dat fietsers en voetgangers kwetsbare verkeersdeelnemers zijn.

Let ook op het nemen van bochten, niet afsnijden, maar op je eigen weghelft blijven.

Respect

Wederzijds respect, ook in het verkeer, is een belangrijke factor. Je moet de ander altijd met respect behandelen. Van het voorstellen aan de examinator tot en met de examenuitslag moet je netjes en vriendelijk blijven. Ook als je niet eens bent met de uitslag.

Let ook op je kleding tijdens het examen. Niet overdreven netjes, maar ook niet té casual…

Blijf kalm, eet een banaan!

Het schijnt te werken. In een banaan zitten bepaalde stoffen, o.a. kalium, die positief werken op je concentratie, motivatie en alertheid. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Les vóór het examen

De praktijk leert dat naast een goede maaltijd nog een uurtje les vóór het examen positief werkt. Je bent als het ware even ‘warmgedraaid’. Uit een test van enkele jaren geleden bleek dat het slagingspercentage met ongeveer 10% toenam. Ook heb je dan alle tijd om stoel, hoofdsteun, spiegels etc. goed af te stellen. En dingen waar je nog wat moeite mee had, kun je nog een laatste keer oefenen.

Faalangst

Dit is alweer de laatste van deze rijexamen tips en heel belangrijk als je heel veel last hebt van spanning en faalangst. Want dan is het mogelijk om bij het CBR in plaats van een gewoon praktijkexamen een zogenaamd faalangst-examen aan te vragen. De eisen die gesteld worden aan het eindniveau zijn uiteraard hetzelfde, maar het examen duurt langer. Daardoor is er tussendoor bijvoorbeeld tijd voor een ‘time out’. Een faalangst-examen duurt maximaal 80 minuten.

Faalangst examen
httpss://www.youtube.com/embed/ci3IKxP8gIA

Dit zijn mijn tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je rijexamen. Als je examen mág doen, weten jij en je instructeur dat je er klaar voor bent! Veel succes!

Vraag een proefles aan:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.