De leukste rijschool in omgeving WEERE – HOORN

Haal zoveel mogelijk uit iedere rijles

Vergroot de effectiviteit

De leukste rijschool in omgeving WEERE – HOORN

Haal zoveel mogelijk uit iedere rijles

Gefeliciteerd. Je hebt een rijschool gevonden die bij je past en bent gestart met je rij-opleiding. Nu kun je wel wat rijles tips gebruiken. Deze tips helpen je om meer uit je rijlessen te halen en je beter voor te bereiden op je praktijkexamen. Doe daarom je voordeel met deze tips.

Haal je theorie zo snel mogelijk

Mijn eerste tip is om zodra je met de praktijklessen begint, zo snel mogelijk ook je theoriediploma te gaan halen. Onderschat de theoriecursus niet. In de loop der jaren is het steeds moeilijker geworden. En de criteria om te slagen strenger.

Er zijn verschillende methoden om de theoriecursus te volgen:

  • Allereerst, en helemaal ‘in’, is de zogenaamde turbocursus. Hierbij leer je ’s morgens de theorie en doe je ’s middags meteen examen. Het grote nadeel van deze cursus is dat de theorie erin gestampt wordt en dat je wat trucjes leert voor het examen, maar dat de theorie niet goed beklijft. Met andere woorden, het blijft niet goed hangen.
  • Daarnaast kun je online theorie doen. Bij een online theoriecursus zijn er verschillende mogelijkheden. Belangrijkste als je een online theoriecursus kiest, is om na te gaan of een aanbieder actuele informatie geeft en of de examenoefeningen up-to-date zijn. Wij hebben goede ervaringen met itheorie.nl. Maar er zijn ook andere goede aanbieders.
  • Tot slot bieden sommige rijscholen nog een mondelinge, klassikale theorie-opleiding aan. Dit gebeurt wel steeds minder.

Maak aantekeningen

Tijdens de praktijklessen kom je steeds nieuwe situaties tegen, waarin je leert te reageren. De instructeur legt je ook steeds uit waarom je in deze situatie zó en niet anders moet handelen. Zijn dingen niet duidelijk, kun je altijd om (meer) uitleg vragen.

Hiervoor is de tip: maak aantekeningen. Dat kun je thuis doen, maar als het nodig is, kan dat ook in de auto.

Wat kost het om je rijbewijs te halen?

Realiseer je goed dat het rijbewijs halen geld kost. Je hebt er gewoon veel geld voor nodig.  Wees je er daarom bewust van dat je een bepaald budget nodig hebt om het roze papiertje te kunnen bemachtigen. Het gebeurt nog té vaak dat iemand die met enthousiasme gestart is, moet stoppen omdat het budget ‘op’ is. En dat is dan helemaal  jammer van het geld.

Om een richtprijs te noemen: op € 2500 moet je zeker wel rekenen.

Huiswerk

Tijdens het afronden van de rijles vertelt je instructeur wat het onderwerp van de volgende les zal zijn. Meestal krijg je wat huiswerk mee om door te lezen of krijg je één of meerdere filmpjes mee om thuis te bekijken. Doe dat ook! Dan kun je gerichter vragen stellen en kun je dingen die niet duidelijk zijn in de praktijk gaan oefenen.

Luister niet te veel naar anderen

Tips en adviezen van anderen zijn meestal goedbedoeld, maar luister er niet te veel naar. Als je dit wel doet, kan het zijn dat je anders gaat rijden dan je in de opleiding aangeleerd krijgt. Gebruik daarom altijd de methodes die je aangeleerd zijn. Want uiteindelijk weet de instructeur wat het beste is. Het is immers zijn vak, hij is hiervoor opgeleid en blijft continue up-to-date over de veranderingen en de nieuwe stof in het praktijkexamen.

Laat je niet gek maken

Je hoort en leest allerlei horrorverhalen over mensen die meer dan 120 lessen en 6 examens nodig hadden om te slagen. Natuurlijk komt dat wel eens voor. Maar dat is gelukkig niet de normale situatie. Gemiddeld heeft iemand  plm. 48 uur rijles en twee praktijkexamens nodig om het rijbewijs te bemachtigen. Laat je daarom niet gek maken. Ook als je niet slaagt tijdens het eerste examen. Want dat is dus helemaal niet vreemd.

Les achter elkaar

Je boekt altijd de beste resultaten als je iets vaak achter elkaar doet. Of het nu schaatsen is of het volgen van rijlessen. Probeer daarom minimaal een les per week te volgen en voorkom grote gaten tussen de lessen. Op die manier boek je de snelste vooruitgang.

Doe een Tussentijdse Toets

Als je ongeveer driekwart van je opleiding voltooid hebt, ga je gericht trainen voor het praktijkexamen. Een optie die je hierbij heel goed kunt gebruiken, is de Tussentijdse Toets.

Bij een Tussentijdse Toets komt een officiële examinator van het CBR langs. Je doet een soort proefexamen, waarbij je precies te zien krijgt wat je straks op het echte examen kan verwachten. Je kunt hiervoor niet slagen of zakken. Wél kun je, als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan, hiervoor ontheffing krijgen bij het eerstvolgende examen.

Een Tussentijdse Toets is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden om de ervaring van het examen doen mee te maken.

Zo gaat de Tussentijdse Toets
httpss://www.youtube.com/embed/AuwVmShBw-A

Oefen je zwakke(re) punten

Na de Tussentijdse Toets krijg je van de examinator je zwakke, nog meer te ontwikkelen punten te horen. Hier kun je dan aan werken. Deze punten neem je samen met de examinator en je instructeur door. Het is verstandig om daarna direct aan de slag te gaan met de punten, want je rijexamen is vaak al op korte termijn.

Dit zijn mijn rijles tips om zoveel mogelijk uit iedere rijles te halen. Doe er je voordeel mee!

Vraag een proefles aan:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.